Hoezo een mismatch op de arbeidsmarkt? Vers opgeleide online marketeers klaar voor een werkgever!

 

In december is het eerste klasje online marketeers van TalentSpot “afgezwaaid” en gaan zij aan de slag bij een door Olympia Uitzendbureau gevonden werkgever.

 

De examens zijn afgerond, het klasje is klaar om als online marketeer aan de slag te gaan. “Niet een makkelijk examen” volgens Kees de Ruiter en Sjoerd van Gennip. Zij zijn de docenten en SEO- en SEA-specialisten van TalentSpot. Het examen bestaat niet alleen uit toetsing van kennis, maar juist ook praktische casuïstiek. Hierdoor krijgt de klas genoeg vaardigheden en inzicht om direct aan de slag te kunnen. Naast de verschillende Google certificaten ontvangen de deelnemers een Online Marketeer diploma. De opleiding is zo ontworpen dat door praktijkopdrachten ervaring in het vakgebied wordt opgebouwd tijdens de opleiding. Daarmee kunnen ze “met ervaring” aan de slag.

TalentSpot en Olympia Lichtenvoorde hebben zo een oplossing voor de vele vacatures van online marketeer bij werkgevers. Gemiddeld staan er landelijk 1.200 vacatures open. Niet gek omdat steeds meer organisaties en bedrijven online actief zijn. Naamsbekendheid, vindbaarheid, aantrekkelijkheid van de site, content en gebruik van social media maken online marketing een breed en groeiende arbeidsmarkt.

22 oktober j.l, Justin & Melanie tekenen de scholingsovereenkomst met Olympia Lichtenvoorde.
Steffie als begeleider en vertegenwoordiger van Olympia Lichtenvoorde lachend in het midden.

Diploma-uitreiking eind november 2021 jmet Justin in het midden en de 2 opleiders van TalentSpot, Kees (specialiste SEO) links en Sjoerd (specialist SEA en Social media advertising) rechts van Justin.

Waar wil je werken?
Via een intake hebben Justin en Melanie uit ons eerste klasje kunnen aangeven bij welke type bedrijf ze aan de slag zouden willen als online marketeer. Dat zou bij mediabedrijven kunnen zijn of bij middelgrote MKB-bedrijven.  Maar ook grote werkgevers met een batterij aan online marketeers is een optie. Op basis van hun voorkeur en de markt zoeken de medewerkers van Olympia Lichtenvoorde lokaal naar de juiste match.

Inmiddels is Justin per 1 januari als online marketeer aan de slag gegaan! Bij  Webton te Hengelo. Ton Heeze, CEO van Webton, omarmde het concept van opleiden en klaarstomen voor een vacature in zijn bedrijf. 

Landelijk uitrollen
TalentSpot en Olympia Lichtenvoorde hebben via een pilot de werking van de opleiding en de arbeidsmarkt getest. Onderzoek is gepleegd naar de lokale arbeidsmarkt en de vraag naar online marketeers. Nu wordt de werkwijze landelijk uitgerold. In februari wordt de samenwerking officieel door het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst tussen Olympia NL en TalentSpot.

Mismatch
De praktische aanpak, opleiden voor een schaarste beroep is mogelijk door de werkwijze van Olympia Uitzendbureau en de kennis/opleidingen van TalentSpot. De samenwerking sluit aan op een trend beschreven in het NRC artikel van half oktober 2021, de mismatch op de arbeidsmarkt. Werkgevers hebben moeite met het vinden met het vervullen van vacatures voor specifieke functies, zoals de online markeer. Vacatures waar ervaring en afstudeerrichtingen voorop staan. Maar is dat wel nodig? De “aardbeiplukker” kan ook een online markeer worden.

Via een beroepentoets op competenties en vakkennis blijkt vrij snel of het basisniveau aansluit bij de opleiding. MBO4/HBO werk- en denkniveau wordt gevraagd. Maar dat blijkt geen belemmering gezien de aanmeldingen voor de opleiding. Motivatie om je om te scholen is des te belangrijker. Uit onze eerste intakes blijkt dat niet iedereen, om verschillende redenen, een recht doordacht carrière pad volgt. De omscholing levert dus een kans om zicht te krijgen op een carrière in een nieuw en sterk ontwikkelend vakgebied.

Omdat Olympia Uitzendbureau lokaal sterk in de markt vertegenwoordigd is via de franchise-organisatie, zijn er goeie contacten met werkgevers en UWV. Niet gek dat Robert Heinst, Franchise Ondernemer van Olympia Lichtenvoorde, graag de samenwerking aan is gegaan met TalentSpot. Juist om de mismatch aan te pakken en zo werkzoekende en omscholers met werkgevers te verbinden.  Op 7 februari start ons volgende klasje t.b.v. de Achterhoek en Twente. De aanmelding voor de klas van 4 april is inmiddels gestart.

Wil je meer weten over onze opleidingen of samenwerking met Olympia Uitzendbureau? Neem gerust contact met ons op.