Digitaal springtij verwacht van online koopgedrag door consumenten

Hoe bereid je je digitaal voor als ondernemer?


De pandemie heeft gezorgd voor een flinke stijging van het aantal online aankopen. Zo zijn volgens het onderzoeksbureau ‘Thuiswinkel marktmonitor’ De totale online consumentenbestedingen in het tweede kwartaal met 11% naar € 7,1 miljard gestegen en in het eerste half jaar met 19% naar een totaal van € 14,8 miljard en het einde is nog lang niet zicht. 

Je hebt het de afgelopen dagen waarschijnlijk al gemerkt aan je eigen mailbox: op dit moment wordt er volop ingezet op ‘Black Friday’. Webshops zoals Coolblue.nl, Bol.com en andere online giganten hebben hiervoor enorme budgetten beschikbaar. Maar ook kleinere partijen in de markt hebben inmiddels de meerwaarde van online zichtbaarheid ontdekt. 

Hoe zit dat bij jou? Ben jij een (MKB-)ondernemer? Zou je meer willen focussen op de online zichtbaarheid van je bedrijf en het aanbod van jouw producten en diensten? Dan is NU het moment om in actie te komen: denk maar aan alle relevante momenten die er op korte termijn aankomen, zoals Cyber Monday, Sinterklaas, Kerst, Oudejaarsdag en de traditionele januari uitverkoop. 

Wat kun je NU doen? Bij deze een paar belangrijke tips!

Je kunt er in ieder geval voor zorgen dat je website voldoet aan de drie pilaren voor Search Engine Optimization (SEO): 

  • Content

  • Autoriteit

  • Techniek

Zorg ervoor dat je unieke content plaatst op je website die relevant en vermakelijk is voor je doelgroep. Creëer daarnaast autoriteit door linkbuilding. Simpel gezegd is dit het verkrijgen van links op andere relevante websites die verwijzen naar jouw website. Tot slot is het essentieel dat de technische instellingen van je website op orde zijn zodat deze zo hoog mogelijk wordt geplaatst in zoekmachines. 

Naast SEO zijn Search Engine Advertising (SEA) en Social Media Advertising goede oplossingen voor de korte termijn. Adverteren in bijvoorbeeld Google en op Social media zorgt er voor dat je in korte tijd veel mensen kunt bereiken. 

Heb je te gekke ‘Black Friday’ deals? Of heb je de perfecte Kerst deal in je webshop? Zorg ervoor dat je doelgroep hiervan op de hoogte is. Zien is kopen! Zet bijvoorbeeld een campagne op in Facebook & Instagram die zoveel mogelijk mensen uit je doelgroep bereikt. 

Als je nog niet precies weet wie jouw doelgroepen zijn, stel dan een persona op. Dit is een gedetailleerde beschrijving van je (fictieve) ideale klant. Target vervolgens op kerndoelgroepen (doelgroepen op basis van demografische gegevens en interesses) die overeenkomen met je persona, aangepaste doelgroepen (mensen die eerder interactie hebben getoond met je bedrijf) en vergelijkbare doelgroepen (mensen die vergelijkbaar zijn met je beste klanten). 

Kort samengevat: SEO, SEA en Social media zijn dé activiteiten die zorgen voor meer online zichtbaarheid. Zo kun je op het juiste moment de juiste doelgroep met de juiste boodschap bereiken en zorg je ervoor dat je opvalt, zelfs tussen de grote online aanbieders. Je kunt nog zulke geweldige producten of diensten hebben, als kopers je niet weten te vinden, dan kiezen ze automatisch voor een concurrent!

Heb je niet de vereiste kennis en ervaring binnen je bedrijf om dit zelf op te pakken? Schakel dan een expert in om je hiermee te helpen. TalentSpot helpt je graag met het optimaliseren van de online zichtbaarheid van jouw bedrijf. 

Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Dat verplicht je tot niets en na afloop weet je in ieder geval welke mogelijkheden er zijn!