5 SEO-tips om jouw website hoger in Google te krijgen

Zoekmachine optimalisatie is een continu proces. Elk jaar passen Google en andere zoekmachines hun regels aan om betere en specifiekere resultaten te kunnen leveren. De kunst is om je website continu te optimaliseren naar de regels van de zoekmachines. Wij hebben 5 tips voor je opgesteld die ervoor zorgen dat Google je website goed kan lezen en indexeren.

1. Meta titel

De meta titel is de naam van je webpagina die zoekmachines als eerste lezen. In een google zoekresultaat kan je deze herkennen aan de blauwe titel. Zorg er altijd voor dat deze titel tussen de 35 en de 65 tekens ligt. 

Maak in de meta titel duidelijk wat de core business is van je bedrijf. In dit geval gaat het om ‘zoekmachine, advertising en content optimalisatie’. Daarnaast moet de meta titel de doelgroep aanspreken om te klikken op de link.

2. Meta descriptie

De meta descriptie (de tekst onder de groene link) is een korte samenvatting van wat de lezer kan verwachten op je pagina. Dit wordt niet alleen gelezen door de doelgroep, maar ook door zoekmachines. De meta descriptie moet daarom kort, bondig en duidelijk zijn. Ons advies is om tussen de 70 en 320 tekens tekens te gebruiken. Zorg verder voor voldoende keywords in je meta descripties. Zo zal Google je hoger in de ranglijst plaatsen als iemand zoekt naar onderwerpen die overeenkomen met de onderwerpen in je meta descriptie.

3. Headers

Google indexeert je website niet alleen op basis van meta titels en meta descripties, maar ook op basis van headers. Headers zijn de titels van je pagina. Elke pagina mag maar één H1 tag bevatten. Dit moet het keyword zijn van je pagina. H1 tags worden nog wel eens verward met de title tag, omdat veel systemen automatisch van de H1 tag ook de title tag maken. Het zijn echter twee verschillende factoren. De H1 is de eerste kop van een artikel. We noemen dit ook wel een kop 1. Deze mag niet hetzelfde zijn als de titel, omdat dit dubbelop is en de titel vaak geen keyword is (de titel ‘onze diensten’ is niet het keyword ‘zoekmachine optimalisatie’ waar we op gevonden willen worden). Nadat je een kop 1 als titel heb gebruikt, kun je de tekst ook indelen in tussenkoppen. Denk hierbij aan paragrafen en sub-paragrafen. Je gebruikt hiervoor kop 2 (H2) en kop 3 (H3). Een belangrijke regel voor de headers hierbij is: hoe hoger het nummer achter de kop, des te minder de waarde voor Google.

4. Tekst

Google leest een pagina pas als er minimaal 300 tekens in staan. Zorg er dus voor dat op iedere pagina van je website minimaal 300 tekens staan zodat Google je pagina herkent en deze kan indexeren.

5. Keywords

Het is belangrijk dat er genoeg relevante keywords op je pagina staan. De ideale keyword dichtheid ligt tussen de 3-5%. Je kan het beste niet boven dit percentage zitten, omdat dit ten koste gaat van de leesbaarheid. Daarnaast kun je synoniemen gebruiken om hetzelfde onderwerp te omschrijven. Mensen zoeken in ons geval namelijk niet alleen op ‘SEO’, maar ook op ‘zoekmachine optimalisatie’.

Benieuwd naar meer?